Start számla

Start számla

 

Ez micsoda?

A Magyar Állam támogatást nyújt a fiatal felnőttek önálló életkezdésének anyagi megalapozása céljából minden, 2005. december 31. napját követően született gyermek részére.

Az életkezdési támogatás – jelenleg 42.500 forint – igénylésére nincs szükség, a Magyar Államkincstár (a továbbiakban: Kincstár) automatikusan nyit egy számlát a gyermek részére és azon külön kérés nélkül helyezi el a támogatás összegét. Erről postai úton értesítést küld.

A számlán elhelyezett összeget – egészen a gyermek nagykorúságáig – a Kincstár évenként növeli az előző évi, hivatalosan közzétett éves átlagos fogyasztói árindex mértékével megegyező támogatással. Az így felhalmozott megtakarítást a 18. életévét betöltött gyermek veheti fel és azt jogszabályban meghatározott célokra - többek között tanulmányokra, lakhatásra, pályakezdésre, gyermekvállalásra - fordíthatja.

 • Évente a befizetések 10%-ának megfelelő, de legfeljebb évi 6.000 Ft állami támogatás jár (rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult esetén az állami támogatás 20%, de maximum 12.000 Ft, nevelésbe vett gyermekek esetében pedig a nevelésbe vétel időszakával arányos, maximum 12.000 Ft támogatás jár).
 • Az életkezdési támogatás összege a hozamokkal együtt automatikusan Babakötvénybe fektetődik, mely a magyar állami garancia miatt hosszú távon is biztonságos befektetés.
 • A számlán jóváírt összes befektetés (tőke és támogatások), valamint az éves kamatok automatikusan a gyermek születési évéhez igazodó sorozatú Babakötvénybe kerülnek befektetésre.
 • A számla vezetéséért, más számlavezetőtől történő átvételért, a megbízások teljesítéséért és a kifizetésért a Kincstár semmilyen díjat nem számít fel.
 • A gyermek 18. életévének betöltéséig keletkezett megtakarítás és hozam mentesül mindennemű adó, járulék és illeték alól.

Pozitívum:

 • állami támogatás 10%, évente maximum 6.000,- forint. Ezt havi 5.000 forintos befizetéssel lehet elérni. 5.000 feletti befizetésre nem jár semmi.
 • a pénz biztonságban az Államkincstárnál van.
 • Nem lehet hozzányúlni a gyermek 18 éves kora előtt
Negatívum
 • Az átlagos szülő többet szeretne félretenni, mint 5.000 forint havonta. Így pedig nem ez a legjobb lehetőség a pénz kamatoztatására
 • Nem lehet idő előtt hozzáférni, ami akkor jelent igazán problémát, ha a családot egy nem várt tragédia éri (halál, munkanélküliség) és minden megtakarításhoz hozzá kéne nyúlni, hogy egyáltalán legyen pénzük ételre.
 • Lejáratkor nem használható fel szabadon a pénz. Meg kell indokolni a kincstár felé, hogy mire akarjuk használni. Például: kizárólag magyar felsőoktatási intézmény finanszírozható ebből a keretből. Ha a gyermekünk Londonban szeretne tovább tanulni, akkor azt nem fizethetné a start számlán megtakarított pénzből.

Szeretné a legjobb megoldást a gyermek számára? Kérje ingyenes tanácsadásunkat és segítünk megtalálni a piac legjobb ajánlatait, amiket Önnel közösen összehasonlítunk és minden kisbetűs részt elmondunk Önnek.


Gyerekprogram

Segítünk megtalálni a piac legjobb ajánlatát

Hogy hívják a gyermekét, gyermekeit? *:
Hány éves(ek)? *:
Van Start számlájuk? *:

Eddig hol gyűjtött a gyereknek? *:
Kockázatos vagy garantált lehetőséget keres? *:


Fontosnak tartja, hogy különfle bónuszokat kapjon a befizetett pénzéhez? *:

Mire szeretne gyűjteni? *:

Mennyire fontos a rugalmasabb futamidő? *:

Mennyire fontos szüneteltetési lehetőség? *:

Mennyire fontos az adómentesség? *:

Mennyire fontos a szabadon felhasználhatóság? *:

Mennyire fontos az eseti befizetési lehetőség? *:

Havonta mekkora összeget tenne félre? *:

Melyik városban lakik? *:
Az Ön neve *:
E-mail *:
Telefonszám *:

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!