Mennyibe kerül lakni?

Útjára indul az "amit nem tanítottak" sorozatunk. Ezen a linken fogjátok megtalálni a sorozatot (klikk), tehát időnként majd érdemes oda is ellátogatni emiatt vagy feliratkozni a FB oldalunkra. Az ötlet onnan jött, hogy mindig mindenki panaszkodik az oktatási rendszer miatt. Az iskolában mindent tudnunk kell, de valójában semmit nem tanulunk. Nemrég volt nálam egy fiatal lány, aki éppen a párjával lakáshitelből és CSOK-ból szeretne új életet kezdeni. Elhangzott a beszélgetésünk végén a szájából: "Jajj, de nem egyszerű ez a felnőtt élet" mondat. Valószínűleg azért (is) érzi ennyire nehéznek, mert senki nem készítette fel a "valóságra". Itt az ideje ezekről a dolgokról emberi nyelven és közérthetően beszélni. A cél, hogy megértse a szülő és a tinédzser egyaránt! Első részünkben kiderül: mennyibe kerül lakni valahol?

Amikor lakhatásról és a havi kiadásokról beszélünk, akkor legtöbbször az albérleti díj és a hitel havi törlesztése merül fel, mint a legnagyobb havi kiadás. Ha hónap elején összeadom a számláimat, akkor számomra az albérleti díjam a legalacsonyabb tétel annak ellenére, hogy összességében a legnagyobb egyösszegű havi kiadásom. Hogy lehetséges ez? Sok kicsi sokra megy, és számtalan olyan költségünk lesz, amit összeadva kijön egy nagyobb számla.

kepernyofoto_2016-07-04_21_20_10.png

 

1. lépés

Valahol laknod kell. Így első lépésként meg kell szerezni a falakat és a tetőt a fejed fölé. Ez történhet lakásvásárlással vagy lakásbérléssel. Lakásvásárlás esetén kifizetheted az egészet, vagy a lakás árának egy részét fedezheted hitelből. Ha hitelt veszel fel vagy lakást bérelsz, akkor lesz havi szinten egy fix törlesztőrészleted, amit ki kell fizetned. Ezen a ponton nagyon kell figyelned, hogy milyen szerződést írsz alá, mert rossz szerződés esetén változhat a fizetendő összeg, ami felboríthatja a költségvetésedet.

Példa albérlet esetére:

Nem mersz vagy nem tudsz hosszú távú (3-5 éves) szerződést aláírni. Abból indulsz ki, hogy majd évente megújítod azt a papírt. Ezzel nagyot kockáztatsz, hiszen a tulajdonos nem kötelezhető, hogy megújítsa a szerződéseteket, másrészről minden új szerződés aláírásakor új árat szabhat meg, míg meglévő szerződésnél a papír köti a tulaj kezét. Neked mindegy, hogy 5 évig havi 47.000 forintot kell fixen fizetni, vagy ezt az első évben, míg a következőben akár 90.000 forint is lehet ennek a díja?

Példa lakáshitel esetére:

Nem szabad abból kiindulni, hogy a lakáshitel törlesztője mindig ugyanannyi marad. Nagyon fontos tisztába kerülni, hogy hány évente változhat a kamatod (1,3,5,10,15 évente?). Ha ma a hiteled 47.420 forint. Ha 2%-ot változik a kamat, akkor már ugyanerre a hitelre havi 55.720 forintot kell fizetni. Ez nem mindegy és ezzel számolnod kell, amikor kiszámolod a költségvetésedet.

kepernyofoto_2016-07-04_21_40_17.png

 

2. lépés

Amikor elköltözünk otthonról, akkor nagyon sokan nem tudják, hogy milyen számlákra kell számítani. Mindenki látja otthon a rengeteg sárga csekket, de valamiért mindenki azt gondolja, hogy mjad "okosabban" csinálja, mint Anyu és Apu. A valóság azonban sokkal árnyaltabb. Vannak olyan alapvető költségek (értsd: rezsi 1), amiket egyszerűen nem tudsz megspórolni. Mindenféleképpen ki kell fizetned. Nagyon fontos, hogy megtudd költözés előtt: egyedi mérőeszközeid lesznek vagy általányt fizetsz? Ha egyedi mérések alapján fizetsz, akkor tényleg csak rajtad múlik, hogy mennyit használod az áramot vagy a vizet. Ha általány, akkor sajnos a többi lakóra leszel utalva. Ez azért nem mindegy, mert te hiába fagyoskodsz otthon, hogy spórolj egy picit, ha közben a szomszéd akkor is maxon nyomtja a fűtést, amikor 1 hétre elutazik otthonról. Nekem például a második opció van, és hiába tekergetem a fűtést, havi szinten egy 60 nm-es tégla lakásra fizetek télen 25-30 ezer forintot. Másrészt nagyon lényeges a lakás és a ház vezetékeinek, rendszereinek az állapota. Előfordulhat, hogy neked azért kell sokkal többet fizetned, mert a rendszerben szivárog a hő és emiatt nagyobb a fogyasztás. 

Nézzünk egy rezsi 1 példát a költségek szempontjából márciusban:

  • távhő:                                           22.368,- forint
  • Vízközmű-szolgáltatás:                  6.967,- forint
  • energia (ELMŰ)                              7.343,- forint
  • Hulladékgazdálkodás                     5.360,- forint  (negyedévre)
  • törs víz                                         18.358,- forint  (negyedévre)

összesen:                                              44.583,- forint /hó

Ezek csak az alapok. Hangsúlyozom, hogy nagyon sok függ a mérőeszközöktől, a rendszer minőségétől, az egyedi fogyasztástól is. Ehhez a költséghez jön még a közös költség. Ha saját lakásod van, akkor biztosan külön kell fizetned (havi 5 ezer forinttól akár havi 20.000 forintig terjedhet a skálán). Ha lakást bérelsz, akkor van amikor benne van a bérleti díjban és van, amikor a bérleti díjon felül kell fizetni. Erre érdemes rákérdezni, nehogy meglepetésként érkezzen egy plusz 5-20.000 forintos számla havonta.

kepernyofoto_2016-07-04_21_57_07.png

 

3. lépés

A 2. lépésben még mindig semmit nem csinálunk a lakásban, csak van. Innentől kezdődnek a "luxus" dolgok, amiket vagy megveszel, vagy nem. Normális élethez viszont elengedhetetlen lesz. Első pont a lakásbiztosítás (itt olvashatsz erről: klikk) . Sokan szeretik lespórolni a dolgot, pedig nagyon fontos. Ha albérletünk van, akkor a falakat a tulajdonos garantáltan biztosítja és felszámolja neked a bérleti díjba. A társasházak esetében a társasháznak van egy globális biztosítása, amit a közös költségben kell megfizetni. Fontos megérteni, hogy ezek a biztosítások csak a falakat biztosítják, a te dolgaidat (tv, számítógép, ruha...stb) nem! Ezekre külön kell kötni. Szerencsére az ingóság biztosítások nem drága dolgok, havi 2-300 forintból már megoldhatóak. Szerintem ma már elengedhetetlen az internet és sokan szeretik a tv-t is. Ezt a legolcsóbban egy előfizetésen keresztül éred el. Érdemes végignézni a szolgáltatók csomagjait és választani. Telefonálni mindenki szeret. Régen telefon alatt a vezetékes telefont értettük, ma már inkább a mobilról beszélünk. Ezért veszem a "rezsi 2" kategóriába, mert ez egy fix havi költség lesz, hiába nem köthető a "valahol laknom kell" témához nagyon szorosan. Lehet választani a kártyás és előfizetéses megoldás között (erről érkezik a cikk, mi micsoda és melyik éri meg kalkuláció). Itt sokat lehet spórolni és akár havi 2-3.000 forintból ki lehet hozni.

Én inkább a korlátlan csomagokban hiszek, ezért havonta nagyjából 25.000 forintot kell fizetnem (előfizetés+ készülék díja+ készülék biztosítás). A tv+ internetért havi 6.899 forintot fizetek az egyik szolgáltatónál (ez a középső csomag, ami minden igényemet kielégíti). Természetesen ezt a sztorit meglehet összesen úszni havi 5-6.000 forintból (biztosítás, tv, internet, telefon) vagy akár annyiba is kerülhet, mint amennyit én fizetek: 32.000,- / hó

kepernyofoto_2016-07-04_22_17_30.png

 

4. lépés

Ami a felnőtt életben újdonság lehet sokak számára, hogy nem létezik konyhatündér, a kaja pedig nem magától terem. Ezért költenünk kell az ételre, italra, a főzéshez szükséges dolgokra, a lakás tisztántartására (mosószer...stb). Itt a végösszeg nagyon széles skálán mozoghat, hiszen nagyokat lehet spórolni és nagyon el lehet rugaszkodni az árakkal. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen minőséget akarunk. Ha te is a fejedet adod az egészéges életmódra (kókuszolaj, rizstej, saláta...stb), akkor be lehet rendezkedni alsó hangon fejenként havi 40-60.000 forintos "csak kaja és pia" kiadásra. És akkor még hol vannak a szükséges tisztítószerek? Én ezekre a tételekre havi szinten nagyjából 10.000 forintot költök. És akkor még nem beszéltünk az "utazási költségekről", amit vagy tömegközlekedéssel megoldasz (budapesti diák havi kb: 4.000, a felnőtt 10.000) vagy autóval utazol (akkor ne vegyük bele a lízing díjat), aminek az üzemanyagköltsége alsó hangon havi 20.000 forint+ KGFB (változó összeg, sok mindentől függ, de legyen mondjuk havi 4.000). És még ezeken felül gondolom nem csak otthon akarsz lenni és nem leszel meztelenül, ezért költeni fogsz öltözködésre és szórakozásra (mozi, konditerem, nyaralás...stb).

A 4. lépés fix költségei havi szinten akár 74.000 forint is lehetnek+ öltözködés és szórakozás. Őrület, nem?

És akkor még nem beszéltünk a megtakarításaidról, amikkel kellene rendelkezni:

  • nyugdíj
  • lakás
  • "csak úgy"
  • gyerek
  • egészség

És még sok lépés

Most már érted, hogy miért figyelmeztettelek arra, hogy talán az albérleti díjad lesz a legkisebb "mumus" az életedben? Amikor elkezdjük a felnőtt életet, akkor nagyon sok dolgot kell figyelembe vennünk, és olyan kiadásokra számítani, amiket addig el sem tudtunk képzelni. Amit eddig felvázoltam, abban nincsenek benne még a váratlan eemények és váratlan kiadások. Ráadásul még mindig egy üres házban vagyunk, amit be kellene bútorozni. Vagy te veszed meg, vagy ajándékba kapod vagy béreled. Ha először rendezel be egy lakást, akkor fel kell készülni mindenféle spórolás mellett egy több százezer forintos számlára is. Itt javaslom, hogy ne a legolcsóbbat keresd, mert az lesz a legdrágább. Ugyanis az olcsó francia ágyak mennek szét a leghamarabb, azok a legkényelmetlenebbek és majd 1 év múlva vehetsz megint újat. Ha pedig ennek a két "legolcsóbbnak" az árát összeadod, akkor a fejed vered a falba, mert már egy jót is vehettél volna. És ez mindenben így működik.