Perelheted a bankod, de abszurd néhány ügyvédre hallgatni!

2015.12.19.

Akkor fussunk neki megint, mert úgy látszik az elmúlt hónapokban semmi nem változott meg a "pereld a bankod" féle hozzáállások során. Nyugodtan állj bele a téged ért valós/vélt igazságtalanságokba és lehetőség szerint álljál ki magadért.

Nem ezzel van a probléma, hanem az egész helyzetet körülvevő közeggel, hibás cselekvésekkel és hamis hitegetésekkel. Az valami hihetetlenül abszurd, hogy valaki nem hajlandó fizetni a szerződésben foglalt havi törlesztőrészletét azért, mert dr. ügyvéd úr azt mondja, hogy ez hülyeség. És mi van ha nem? Az ügyvédek legalább akkora zsiványok, mint a pénzügyi tanácsadók, ha nem rosszabbak. Ülök a székemnél és szinte napi szinten hív valamelyik ügyfelem, hogy képzeljem el mi történt...

...Házvásárlás közepén tart, az ügyvéd mindig elérhető és korrekt volt. Miután ki lett fizetve az ügyvéd és még az utolsó simításokhoz kellene egy ügyvédi ellenjegyzés hirtelen elérhetetlenné vált az ügyvéd, nem hajlandó sietni, vagy éppen 1-2 hét múlvára ígéri az aláírást. Szóval általában azt tapasztalom, hogy az ügyvédek is addig dolgoznak gyorsan, amíg nincsen meg a pénzük.

Erről egy személyes sztori, hogy mennyire igaz ez a "telibeszarom mert megvan, amit akarok" mentalitás: lakásomban probléma akadt a fűtőtest szabályozójával. Főbérlőm garanciával kiküldte a szakit, aki megtapogatta, leszerelte majd ígéretet tett, hogy visszatér a megoldással. Ez volt májusban. Havi egyszer hívtam az embert és mindig megkaptam a majd jövök választ. Belenyugodtam, mivel nyáron nem fűtünk. Most októberben erősebb támadást intéztem a közelgő hideg miatt. Hívom a főbérlőt, aki meglepődött, hogy még nem lett kicserélve. Mondta, hogy pont ott van mellette a szaki. Balszerencséjére addig nem kapja meg a fizetést, amíg nálam nem cseréli ki az eszközt. 5 perc!!!!!! múlva már az ajtóm előtt kopogott...

Amit kiakarok hozni az ügyvédes témából, hogy tapasztalataim szerint nekik még annyi felelősségük sincsen a tanácsaik miatt, mint egy pénzügyi tanácsadónak. Nem kell vállalni a felelősséget, hiszen egy átlagos embernek esélye nem lenne feljelenteni egy ügyvédet. A "pereld a bankod" féle ügyvédek egy része pedig azzal bíztat, hogy ne fizesse senki a törlesztőt, aki pereli a bankot, mert teljesen fölösleges!

A Központi Hitelinformációs Rendszerrel kapcsolatos jogszabályok:

  • 1996. évi CXII. törvény (Hpt.) a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról, amely meghatározza a Központi Hitelinformációs rendszer üzemeltetésével és felhasználásával kapcsolatos szabályokat.
  • 2001. évi CXX. törvény (Tpt.) a tőkepiacról, amely tartalmazza a KHR-el kapcsolatos adatkezelési szabályokat.
  • 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól, amely tartalmazza a KHR-el kapcsolatos adatkezelési szabályokat.
  • 361/2009 (XII. 30) Kormányrendelet a körültekintő lakossági hitelezés feltételeiről és a hitelképesség vizsgálatáról, amely a hitelező által elért hitelinformációs rendszerből való lekérdezési kötelezettséget írja elő.

Azaz, ha valamely pénzintézettől felvett hiteledet nem törleszted megfelelően, és 90 napon keresztül a minimálbérnél magasabb összegű lejárt tartozásod van, akkor felkerültél a listára!

Nincs mese, nincsen mellébeszélés!

Akkor pedig jöhet bármilyen sztárügyvéd, aki arra bíztat, hogy ne fizesd a hiteledet, mert perben állsz a bankkal. Álljon már meg végre az a bicikli! Most éppen hitelkiváltási lázban égünk, mivel a legtöbb ügyfélnek olcsóbb, jobb hiteleket tudunk intézni. Tudjátok, hogy az elmúlt pár nap hány ügyfél mesélte szomorúan, hogy hallgatott valamelyik idiótára és emiatt felkerült a BAR listára? Gyakorlatilag öngyilkosságot követtek el ezzel, hiszen így esélyetek nincsen jobb feltételekkel átkonstruálni a hitelt.

Márpedig ezek a perek sokadfokon sok évig eltarthatnak. Ügyfelek elmondása szerint általában áll az ügy és mindig a következő évszakra várnak, amikor talán beindul a dolog. Addig nem történik más, mint fizetik az ügyvédet, és benne vannak egy drága hitelben. A megoldás a jöztes években az lehetne, ha kiváltjuk a pereskedéstől függetlenül a hitelt, hiszen a per alapja a múlt és nem a jövő. Innentől kezdve nem kötelező drága hitelben maradni, mert ti perelitek a bankot, hiszen az eseméény bekövetkezett. Úgy is lehet perelni, hogy közben kevesebbet fizettek egy másik banknak.

De a másik bank meg fogja vizsgálni a negatív adósok listáját. Ha rajta vagytok, akkor szóba nem áll veletek senki. Innentől kezdve süket duma bizonyos ügyvédek részéről az ígérgetés, hogy simán támadható a szerződés és emiatt ne fizesd a törlesztődet. Mit gondoltok, mi lesz a végjáték? Tegyük fel, hogy két év múlva nyerni fogtok és a bíróság szerint semmis a szerződés. Magyarul matekoznak egy picit és azt mondják, hogy a 15 milliós hiteledből még tartozol 10 millióval, amit most fizessél ki! Miből fogod kifizetni? Mert mástól hitelt nem fogsz kapni, hiszen rajta vagy a KHR-ben. Ha a drága ügyvéd eléri a törlésedet a listáról, akkor is ott lesz a neved, mit törölt versenyző. Így viszont kamatfelárral fogsz indulni, ami azt jelenti, hogy megint drága hitelt tudsz csak felvenni, ha szerencséd van. Ráadásul tetőzöd a problémát azzal, hogy két évig a példa szerint nem fizetted a hiteledet és azt a pénzt elköltötted. Hiába érzed azt, hogy x+2 év van hiteled és fizeted. A valóságban csak x éve fizeted és ebben a 2 évben elcsesztél mindent.

És ha nem jön be az ügyvédi optimalizmus, amivel teletömték a fejed akkor mi van?

Ki fogja visszaadni neked az elvesztegetett idődet? Ki fogja kifizetni a különbséget, ami a nem fizetett hiteled és a nem kiváltott új hitel között van törlesztőrészletben és kamatban? Ki fog neked pénzt adni, amikor aktív BAR listán vagy? Ha szerencséd van, akkor az ügyvéd mondani fog egy "bocsi"-t. A peched van, akkor többet nem fogod tudni elérni az embert (hány ilyen ügyfelet mutassak neked?).

A probléma az, hogy itt csak te kockáztatod az életedet, senki más. Hidd el, hogy nincsen az a zugügyvéd, aki a saját hitelét hasonló helyzetben nem fizetné. Csak neked adnak ilyen tanácsot, aki el van keseredve és aki reménysugárra vágyik. Ezzel erősítik meg benned a "win it all" mentalitást, ami a kulcs a pénztárcádhoz. Csak ebben a hiszemben fogsz éveket várni az eredményre és folyamatosan fizetni az ügyvédet és a per költségeit. Csak akkor van cumi, ha nem jött össze. Mert akkor sokkal többet buktál...

És ismétlem: ha perelni akarsz, akkor perelj! De a pereskedés nem zárja ki, hogy közben racionálisan és okosan viselkedjél! Fizesd a hiteledet, mert kötelező! Gondolkodj kiváltásban, ha kapsz jobb ajánlatot! Különítsd el a dolgokat a fejedben, mert egyre nagyobb lesz a káosz.

És mi van ha fizetted a hiteledet és megnyeritek a pert? Elárulom, hogy ebben az esetben sem dobtad ki kukába a pénzt, hanem jóváírják neked a tartozáson! Csak akkor veszíthetsz, ha tovább ásol magad alatt...

Hitel

Segítünk megtalálni a piac legjobb ajánlatát

Neve *:
Születési ideje *:
Lakhely *:
Mi a célja? *:
Mekkora hitelösszeget szeretne? *:
CSOK támogatást ígénybe szeretne venni? Ha igen, akkor hány gyerek után? *:
Tervezett futamidő? *:
Szeretne állami támogatást kapni? *:

Rendelkezik Lakástakarék pénztárral? *:

Szeretne előtörleszteni? *:
A tervezett adósok összes igazolható nettó jövedelme *:Havi szinten mekkora havi törlesztő a bevállalható maximum? *:
Ingatlan típusa *:Mennyit ér a célingatlan? *:
Eltartottak száma a családban *:
Egyéb hitelek miatt havi levonások *:
Egyéb hitelek jelenlegi tőketartozása *:
Van valamilyen teher az ingatlanon? *:


KHR listán szerepel (BAR)? *:

Mikor szeretné a folyamatot elindítani? *:Mobiltelefon *:
E-mail *:
Hol van Önnek lakásbiztosítása? *:

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

vissza