Napokon belül újabb áldozatot szedhet az eurózóna válsága

2012.06.03.

Napokon belül újabb áldozatot szedhet az eurózóna válsága

Negyedikként az eurózóna tagállamai közül már ebben a hónapban az EU−IMF pároshoz fordulhat segítségért Ciprus − jelentette a Reuters.

A szigetország parlamentje a napokban hozzájárult ahhoz, hogy az állam garantálja a második legnagyobb ciprusi pénzintézet, a Cyprus Popular Bank részvénykibocsátását. A bank a görög kötvénycsere miatt kétmilliárd eurót volt kénytelen leírni görög államkötvényeinek értékéből, amit így akarnak pótolni.

A gyenge befektetői érdeklődés miatt azonban a ciprusi kormánynak várhatóan 1,8 milliárd eurónyi részvényt kell lejegyeznie, ami a kicsi ország kicsi gazdasága miatt a GDP tíz százaléka fölé löki a költségvetési hiányt. A tízéves kötvények hozama már most is 14 százalék körül alakul, két hitelminősítő a bóvli kategóriába sorolta az ország adósságait, miközben az IMF előrejelzése szerint 2012-ben 1,2 százalékkal zsugorodik a GDP.

Ciprus tavaly kétoldalú megállapodás keretében 2,5 milliárd euró hitelt kapott a szigetországban aktív orosz mágnásokért aggódó orosz kormánytól, most Kínával tárgyalnak, de mire ez eredményt hozhatna, a kormány kifut az időből.

forrás: Napi Gazdaság

vissza