Mindenki kaphat 2,5M forintot az Államtól családi házra! Megmutatjuk, hogyan!

2016.04.08.

A tegnapi napon hirdették meg az Otthon Melege Program (továbbiakban OMP) legújabb alprogramjának a részleteit. A program célja a háztartások energiafelhasználásának szabadszemmel is látható javulása/csökkenése. A legújabb alprogram 5 milliárd forintot biztosít a családi házak energetikai korszerűsítésére és felújítására.Nézzük meg miről szól a program! Fontos részletek a cikk végén.

Ezeket támogatja:

 • az épületek homlokzati nyílászáróinak cseréje
 • homlokzatok hőszigetelése
 • épületgépészeti rendszerek (pl. kazánok, radiátorok) energia-megtakarítást eredményező cseréje, felújítása
 • épület gépészeti rendszeréhez csatlakozó megújuló energiafelhasználás kialakítása (napelemes rendszerek, napkollektoros rendszerek, biomassza kazánrendszerek kiépítése)

 

A pályázatról fontos elemek:

A támogatás mértéke a fejlesztéssel várhatóan elérhető minden megtakarítható CO2 kg/év egységre 900,- Ft; azzal, hogy az igényelhető támogatás maximális összege 1.250.000 - 2.500.000,- Ft a megvalósítandó fejlesztés komplexitásától függően épületenként és magánszemélyenként. 

Nagyon fontos, hogy cégek nem tudják megigényelni a támogatást. Más kérdés, hogy az élelmesebb KKV-k megtehetik azt, hogy a cégük tulajdonában levő ingatlant lehetőség szerint átírják a tulajdonos nevére (könyvelő szigorú felügyelete mellett), megpályázza a támogatást, amihez a cég biztosítja a szükséges önerőt, majd a korszerűsítés után "bármikor" visszakerül a cég nevére az ingatlan. Nem szép dolog és senki ne csinálja.

Látható, hogy ha mindenki a maximális 2,5M forintos támogatást venné igénybe, akkor az 5mrd forint 2000 családi ház korszerűsítésére elegendő. Lehet matekozni, hogy meddig lesz elérhető a keretösszeg. Én arra tippelek, hogy T-2 nap.

A pályázat kizárólag magyar nyelven, elektronikus úton a pályázatbenyújtó rendszeren keresztül a szkennelt dokumentumok csatolásával kerül benyújtásra. 

Egyrészt én támogatom az online térbe való átállást, másrészről emiatt generációk fognak az első percben kiesni, akik egyszerűen nem értenek a számítógéphez. Sőt! Nem zárom ki, hogy egyébként a fiatalabbak (25-35) közül is nagy mennyiségben képtelenek lesznek a pályázati anyagot megfelelően összeállítani, mivel nem tudnak eligazodni a hivatali online ügyintézésben. Ezért érdemes keríteni olyan embert, aki ért a pályázatok megírásához és eligazodik a rendszerben.

A befogadott pályázatok az értékelői javaslatok alapján, régiós megbontás szerint, szakaszosan kerülnek miniszteri előterjesztésre. 

Az 5mrd forint keretösszeget tovább bontják régiókra. Tehát mégjobban kell iparkodni, mert minden régiónak lesz egy "kerete a kereten belül".

A támogatás maximális intenzitása a megvalósítandó fejlesztés komplexitásától függően eltérő, ezzel ösztönözve az épületek komplex fejlesztését. A maximális támogatás mértéke az elszámolható költségek 

 • -  55 %-a, de maximum 2.500.000,- Ft azaz kétmillió-ötszázezer forint, amennyiben a pályázó a hőszigeteléssel egyidejűleg egy további energiahatékonysági fejlesztést, és legalább egy megújuló energiát hasznosító rendszert épít ki; 

 • -  50 %-a, de maximum 2.000.000,- Ft azaz kétmillió forint, amennyiben a pályázó hőszigetelést, és legalább egy megújuló energiát hasznosító rendszert épít ki; 

 • -  45 %-a, de maximum 1.500.000,- Ft azaz egymillió-ötszázezer forint, amennyiben a pályázó egy energiahatékonysági fejlesztést és legalább egy megújuló energiát hasznosító rendszert épít ki; 

 • -  40%-a, de maximum 1.250.000,- Ft azaz egymillió-kettőszázötvenezer forint, amennyiben a pályázó egy típusú fejlesztést valósít meg 

  a beruházás keretében. 

És akkor ezzel szétvertük sokaknak az álmát. Zsebszámológépet dobjátok el, ugyanis a 2,5 millió forintot annyira nem adják ingyen, hogy "szinte" a lehetetlen kategória lesz a legkomolyabb támogatást megszerezni 45% önerővel. Minőségi munka esetén nagyon-nagyon jó ajánlatba kell belefutnunk, ha 45%-os önerővel akarjuk a 2,5 millió forintos   támogatást megszerezni. Így előnybe kerül a fizetőképes kereslet, akik rendelkeznek akár 60% önerővel vagy pedig hajlandóak hitelt felvenni a korszerűsítés miatt.

 1. A nyílászáró cseréjére vonatkozó elszámolható költségek nem haladhatják meg a nettó 60.000,- Ft/m2 fajlagos költséget. Amennyiben a költségek meghaladják a fajlagos költségszintet, akkor a támogatás a fajlagos költséghatár alapján meghatározott elszámolható költség alapján kerül meghatározásra

... a maximalizált fajlagos költségek részletes fel vannak tüntetve az útmutatóban

 

Itt pedig kiestek az "okosba" emberek, akik haverral túlárazva akarták volna a pénzt megszerezni. Ez egy nagyon jó dolog, mert csökken a visszaélések száma.

Elszámolható költségek: anyagköltség és munkaköltség. 

A kivitelezési munkálatok támogatható munkadíja a támogatás szempontjából elismerhető anyagköltség 60%-ánál nem lehet több. 

Ez azt jelenti, hogy például 6,25 millió forintos bekerülési költséggel rendelkező felújítás esetében (ebben az esetben a 2,5m támogatás a bekerülési ktg 40%-a, 60% önerő mellett) az alábbiak szerint számítható fel munkadíj:

2,5m forintig maximum 1,5m forint

2,5-6,25m forint közötti összegig pedig nincsen megkötés.

A támogatás szempontjából a szakértői díj maximális mértéke az elszámolható költség maximum 6%-a lehet, melyből az energetikai számítások és az energiatanúsítványok költsége maximum 100.000,- Ft lehet. 

Szakértők:

energetikai, gépészeti, villámvédelmi, érintésvédelmi, tűzvédelmi, szakhatósági és igazgatási díjak, kéményseprői

Ez amúgy nagyon karcsú keret és érdemes azzal számolni, hogy bőven rákell majd erre is fizetni. Elég ha abba gondolsz bele, hogy egy energetikai felmérés 20-30 ezer forint körül mozog. És ez csak egy a több szakértői vélemény közül. Sajnos sokan ott csúsznak el a költségvetéssel, hogy nem számolják bele a járulékos költségeket. Te ne legyél ilyen! 

Ráadásul az elszámolható költség 6%-a lehet ez a pénz. 100.000, azaz maximum 1.666.667 forintos támogatás esetén lehet elérni a maximális összeget. Efeletti támogatás esetén már nem 6% lesz az elérhető, hanem a maximum 100.000 forint. Ez azt jelenti, hogy a maximális 2,5M forint esetében már csak 4% az elszámolható.  De ugyanez a számítás az alacsonyabb összegeknél is fekszik. 1,2M forintos támogatás esetén már csak 72.000 forint, miközben a szakrétői költségek alapvetően nem lesznek emiatt kevesebbek, tehát minél kisebb támogatást veszel igénybe, annál nagyobb lesz a járulékos költség százalékos viszonyulása a támogatáshoz. 

Nem számolhatók el azok a költségek,...

 • saját kivitelezésű felújítási munkálatok költségei;

 •   energia-megtakarítást nem eredményező felújítási munkálatok költségei;

 • ....

Nem írom ki egyesével, érdemes elolvasni a szabályzatot, mert rengeteg dolog nem számolható el, ami amúgy valós költség. Ezek tovább emelik a szükséges önerő mértékét. Érdemes matekozni mielőtt belekezdesz, mert lehet, hogy több önerőre lesz szükséged, mint gondolnád.

A vissza nem térítendő támogatás folyósítására a teljes bekerülési költség kifizetésének igazolását és az elszámoláshoz benyújtott dokumentumok elfogadását követően kerül sor a Kedvezményezett bankszámlájára történő utalással. 

Nagyon fontos, hogy az elfogadott pályázat nem jelent automatikus kiutalást. Ugyanúgy, mint a CSOK ügyleteknél, először az önerőnek kell beépülnie, majd ennek igazolásával utalják ki saját számlára a támogatás összegét!

Rendkívüli ellenőrzésre bármikor sor kerülhet. Utólagos ellenőrzésre az elszámolást követően, a 3 éves fenntartási időszakban kerülhet sor. 

A Kedvezményezett vállalja, hogy a megvalósítást követő évtől kezdődően 3 éven keresztül az adatszolgáltatási kötelezettség alatt évente egy alkalommal, az éves energiafogyasztási adatokat - szolgáltat

A támogatásból megvalósuló beruházás fenntartását a pályázatban megjelölt címen 3 évig köteles a Pályázó biztosítani. 

Az elején írtam egy vállalkozói trükközést. Az érdekes, hogy a részletes szabályzat sehol nem említi, hogy az ingatlan tulajdonlásának is fenn kell állnia. Az értelmezésem szerint lakcímigazolással kell igazolni a dolgokat. Attól pedig lehet valakinek a lakcíme az adott házban, hogy az menet közben a vállalkozás birtokába került. Másik lehetőség, hogy visszaadni albérletbe a cégnek és okos lenni. -ILYET NE CSINÁLJ

Viszont azt a "kényelmetlenséget" be kell vállalni, hogy a megvalósulást követő 3 évben "red zónában " leszel és rendelkezésre kell állni illetve folyamatosan adatokat kell szolgáltatnod. Mondjuk ennyi pénzért bele kell férjen neked a dolog...

Fontos részletek:

 • a támogatás vissza nem térítendő
 • a pályázatokat az arányosan elérhető CO2 megtakarítás figyelembevételével rangsorolják
 • támogatható a hagyományos technológiával 1996 előtt épült és 1995.12.31-ig kiadott építési engedéllyel rendelkező,
 • egy lakásos!!!!!,
 • legfeljebb 135 nm fűtött alapterületű házak.
 • a pályázatot benyújtó tulajdonában kell lennie az ingatlannak
 • a támogatás maximum a költségek 40-55%-a lehet
 • maximális összeg: 2,5M forint /támogatás
 • a pályázatot 2016.07.01-től nyújtható be
 • A pályázatkezelési feladatok ellátásában a Nemzeti Fejlesztés és Stratégiai Intézet Kft. vesz részt. 

 • pályázati útmutató: klikk
 • megkezdett beruházáshoz nem lehet igényelni a támogatást

 

Vélemény

A világ elindult a fenntartható fejlődés irányába. Az új építkezések piacán komoly változások elött állunk, ugyanis megjelentek a passzív, a passzív plus és a passzív premium (itt olvashatsz egy érthető cikket: klikk) kivitelezések, amik a szinte nulla energiafogyasztását és igényét jelölik a háznak. Norvégiában pedig hamarosan kizárólag ilyen házakat lehet majd építeni. Törvényszerű, hogy a meglévő házakat is "aktualizálni" kell, ami közös érdekünk. Szerintem a keretösszeg nagyon kevés, de elvileg érdeklődés esetén növelhető. És érdemes érdeklődni, mégha az önerőt hitelből kell fedezni.

10 évre egy átlagos 3 M forintos hitel  nagyjából 30.000 forint.

10 évre egy átlagos 1M forintos korszerűsítési hitel: 11.000 forint.

Érdemes kiszámolni, hogy cserébe mennyit spórolsz a rezsin. Véleményem szerint van olyan opció, amikor legalább a hiteltörlesztőd felét meg tudod spórolni a korszerűsítéssel. Az pedig nem mindegy, hiszen egyrészt környezettudatosabb vagy, másrészt a házad korszerűbb, harmadrészt a magasabb energetikai besorolással máris többet ér. 

A vérmesebbek pedig most simán összeköthetik a házvásárlásukat a CSOK támogatással. Így egy háromgyermekes család használt ház vásárlása esetén akár 2,2M+2,5M támogatást is kaphat. Azért az már nem rossz szerintem.

Hitel

Segítünk megtalálni a piac legjobb ajánlatát

Neve *:
Születési ideje *:
Lakhely *:
Mi a célja? *:
Mekkora hitelösszeget szeretne? *:
CSOK támogatást ígénybe szeretne venni? Ha igen, akkor hány gyerek után? *:
Tervezett futamidő? *:
Szeretne állami támogatást kapni? *:

Rendelkezik Lakástakarék pénztárral? *:

Szeretne előtörleszteni? *:
A tervezett adósok összes igazolható nettó jövedelme *:Havi szinten mekkora havi törlesztő a bevállalható maximum? *:
Ingatlan típusa *:Mennyit ér a célingatlan? *:
Eltartottak száma a családban *:
Egyéb hitelek miatt havi levonások *:
Egyéb hitelek jelenlegi tőketartozása *:
Van valamilyen teher az ingatlanon? *:


KHR listán szerepel (BAR)? *:

Mikor szeretné a folyamatot elindítani? *:Mobiltelefon *:
E-mail *:
Hol van Önnek lakásbiztosítása? *:

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

vissza