Megismétlődhet a katasztrófa - megszólalt a guru

2012.05.11.

Megismétlődhet a katasztrófa - megszólalt a guru

Könnyen az 1987-es tőzsdei összeomláshoz hasonló helyzet alakulhat ki a világ tőzsdéin, s akár meg is ismétlődhet az akkori a krach - véli Marc Faber, neves tőkepiaci szakértő.

Nem vagyok nagy véleménnyel az amerikai kormányzati tisztségviselőkről, de azokhoz a bürokratákhoz képest, akik Brüsszelben ülnek, valóságos géniuszoknak tűnnek - tette hozzá. Faber szerint a legtöbb eurózónás tagállamnak végül is jót tenne, ha hagynák, hogy Görögország elhagyja az eurót.

Technikailag elképesztően gyenge képet mutat az amerikai részvénypiac, s nem kizárt, hogy hamarosan olyan összeomlás bontakozik ki, amilyenhez hasonlót utoljára 1987-ben tapasztaltunk - mondta Marc Faber, neves befektető a Bloomberg TV-nek adott interjúban. A vezető indexek még csinálhatnak új csúcsokat, azonban ez inkább néhány részvénynek lesz köszönhető, a papírok többségének árfolyamában ugyanis már bekövetkezett a negatív fordulat. Az ilyen helyzet egyébként nem ritka piaci csúcsok közelében, tipikus, csúcsokra jellemző divergencia az, amikor a tőkeérték súlyozású indexben egyes vezető részvények súlya jelentősen megnő az intenzív árfolyam emelkedés hatására, s ezek a nagyobb súlyú részvények még emelkednek, a piac egésze azonban lefelé tart, a piac gyengeségét azonban elfedi a néhány kedvenc - például az Apple részvények - jó szereplése.


A grafikon a közvetlenül a grafikonból való kereskedést lehetővé tévő Alfatrader Trading Station II grafikonrajzoló programjával készült.

A szakértő szerint a csúcsot már láttuk a legtöbb részvénynél, s az amerikai vállalatok eredményeiben is. Az európai problémák jelentkezni fognak a vállalati profitokban, azonban nem úgy, ahogy azt legtöbben várják. Nem az amerikai végek Európába irányuló exportjának csökkenése húzhatja lefelé az eredményeket, hanem az amerikai cégek európai érdekeltségeinek gyenge teljesítménye. De nem az európai problémák jelentik a legnagyobb gondot jelenleg a világgazdaság számára, hanem a két legnagyobb feltörekvő gazdaság, a kínai és az indiai lassulása. A részvénypiac egésze Faber szerint nehezen fog masszívan felfelé mozogni mindaddig, amíg a Fed nem kezdi meg a kvantitatív lazítás harmadik körét, a QE3-at.

A Fed a részvénypiacra figyel

A Fed viszont az eszközárakra lesz figyelemmel, amikor meghozza döntését a QE3-al kapcsoltban - mondta Faber. Ha az S&P 500-as index zuhanna egy 100-150 pontot a jelenlegi, 136 pont körüli szintekről, akkor már valószínűleg lépne a Fed. Ha azonban innen egy visszakapaszkodás következi az 1400 pont feletti régióba, akkor a jegybank szerepét betöltő szervezet várakozó álláspontra helyezkedik, s tovább figyeli a partvonalról, hogyan alakul a gazdaság teljesítménye. Az amerikai gazdaság képe jelenleg nem egységes, vannak területek, amelyek kifejezetten erősek, s vannak lemaradó régiók is.

Csavaros megoldás a válságra

Faber szerint a legtöbb eurózónás tagállamnak végül is jót tenne, ha hagynák, hogy Görögország elhagyja az eurót. A folyamatos kimentések csak mélyítik a válságot, amelyet végső soron a német és a többi európai gazdaság teljesítőképessége közötti szakadék táplál. Úgy véli, a legjobb az lenne, ha minden tagállam visszatérne saját  fizetőeszközéhez, s az eurót egy a nemzetközi tranzakciókban alkalmazott devizaként tartanák meg, vagy arra, hogy az európai turisták használják azt amikor a kontinensen kívülre utaznak. A baj az Faber szerint, hogy a brüsszeli bürokraták és a sajtó átmosta az emberek agyát, s folyamatosan azt szajkózzák, mekkora katasztrófa lenne, ha Görögország kilépne az eurózónából. Ez egyáltalán nincs így, mint ahogy a többi ország visszatérése a saját fizetőeszközhöz sem jelentene akkora problémát, mint vélik. Számos eset volt már a történelemben, amikor egy ország devizája rögzítve volt egy másikéhoz, s amikor felhagytak az árfolyamrögzítéssel, nem történt összeomlás.

Brüsszel tehet mindenről

Nem vagyok nagy véleménnyel az amerikai kormányzati tisztségviselőkről, de azokhoz a bürokratákhoz képest, akik Brüsszelben ülnek, valóságos géniuszoknak tűnnek - fogalmazta meg elég sarkos véleményét a tőzsdei szakértő.Ha megnézzük az eurózóna GDP-jének 44 százalékát költötte 2000-ben kormányzati kiadásokra. Ez azóta hiába nőtt 79 százalékkal 12 év alatt, az állami kiadások szintje e mellett 49 százalékra kapaszkodott fel. Ez egész Európa problémája, a túlzott kormányzati költekezés. A megszorításokról mindenki csak beszél, de sehol nem valósítják meg nagy méretekben.

 

A grafikon a közvetlenül a grafikonból való kereskedést lehetővé tévő Alfatrader Trading Station II grafikonrajzoló programjával készült.

Mindezek ellenére nem biztos, hogy érdemes hatalmas short pozíciókat kiépíteni a részvénypiacon, vagy az euró ellenében. A masszív pénznyomtatás miatt ugyanis az eszközárak és így a részvényárak is huzamosabb idegi is ellentétes irányba mozoghatnak a gazdaság valós teljesítményével. Ezért szeretik a befektetők, alapkezelők ennyire Ben Bernanke Fed elnököt. Ő csak az eszközárakra koncentrál, tartja azokat, hajtja felfelé. S közben senkit sem érdekel, hogy a reálgazdaságban hatalmasak a problémák. S a jelek szerint nem megy ez másként Európában sem, az ECB hasonló útra lépett mint  Fed.

forrás: Napi Gazdaság


vissza