ITT A BIZONYÍTÉK, HOGY TÉNYLEG SENKI NEM KAPJA MEG A CSOK-OT!

2016.04.22.

Már számtalan fórumon (Magyarul Balóval, rádió, blog....) hangoztattam az elmúlt hónapokban, hogy a CSOK januárban egy ingyen reklám volt a kormány számára, ami mögött az emberek számára semmilyen tartalom nem jelent meg.

Kezdődött azzal, hogy az új CSOK programot elméletben januártól lehet igényelni, gyakorlatban február végétől kezdett működik, és a valóságban a rendszer még ma sem képes teljesen kezelni a helyzetet, mert a minisztérium napról napra küldi a legújabb értelmezéseket a februári tv. módosításhoz. A lényeg, hogy még véletlenül se kapd meg a CSOK 


Tegnap előtt érkezett a hír, hogy mostantól nem lehet befogadni osztatlan közös tulajdonú ingatlanokat CSOK támogatás keretében.

Nézzünk egy példát! Ikerházat szeretnél építeni egy másik családdal közösen, amit mondjuk generál kivitelezővel bíztok meg. Van 2, van 3 gyerek és kellene a CSOK 2,6 vagy 10+10M forint állami támogatás+kedvezményes hitel. Mindezt jóhiszeműen megterveztétek mondjuk februárban, elkészítettétek, beszereztétek a papírokat, majd március végén beadtátok az igénylést. Kifizettétek a 30-40 ezer forintnyi szemle díját és egyéb járulékos költségeket. Már mennétek szerződni a bankba, amikor jön a parancs legfelülről, hogy STOP.

Stop, ugyanis mostantól a minisztérium elmebeteg értelmezése szerint nem lehet osztatlan közös tulajdonú ingatlant (ikerházak építésének a 100% ezen a módon készül el) CSOK támogatással építeni. 

Bukta?

Hát ha nem is bukta, de megáll az egész folyamat. Egyetlen lehetőségetek, ha fogjátok magatokat és társasházzá "alakultok", amiről az előzetes engedélyt csatoljátok a CSOK anyaghoz. A gyakorlatban nagyon kell sietni, mert a kivitelezővel való szerződéskötés után 120 napotok van benyújtani. Leszerződtetek mondjuk a példa szerint februárban10.-én. Március végén bement a CSOK anyag. Most vagyunk 72 napnál. Valószínűleg az anyagot újra be kell majd vennie a bankfióknak, ezért a lejárós papírokat újra be kell majd szerezni (megint plusz pénz) és pörgetni kell a helyi önkormáyzatnál a dolgot, hogy minél előbb kiadják az előzetes engedélyt, igazoást. Erre van 48 napotok (amibe 1-2-3 hétvége beleesik...).

No Comment. 

Mi a helyzet különálló lakóház építése osztatlan közös tulajdon eseténben?

Banki tájékoztatás szerint az épület kiemelés lehet megoldás, vagyis a régi épületet ki kell emeltetni az ingatlan-nyilvántartásban, így az külön helyrajzi számot kap. Maga a földterület az eredeti helyrajzi számon marad. A új lakóház felépítése után az új ingatlan szintén kiemelése kerül, így külön helyrajzi számon fog szerepelni azzal, hogy a földhasználati jog szintén bejegyzésre kerül az épület tulajdonosai javára.

"Az NGM szóbeli tájékoztatása alapján osztatlan közös tulajdonban álló ingatlanra családok otthonteremtési támogatása, adó-visszatérítési támogatás és a három gyermekre tekintettel otthonteremtési kamattámogatás nem igényelhető, mivel sem a 16/2016. (II. 10.) Korm. rendelet, sem a 17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet nem tartalmaz arra vonatkozóan rendelkezést, hogy osztatlan közös tulajdon esetén milyen dokumentummal kell igazolni a tulajdonszerzést. A fentieknek megfelelően a jövőre vonatkozóan ilyen ügyletek nem finanszírozhatóak családok otthonteremtési kedvezményével, adó-visszatérítési támogatással, vagy három gyermekre tekintettel nyújtandó otthonteremtési kamattámogatással, vagyis új lakás esetén földhivatallal érkeztetett társasházi alapító okirat benyújtása, használt lakás esetén társasházi alapító okirat benyújtása szükséges. A befogadott , de még nem elbírált ügyletek kezelésére vonatkozóan is NGM állásfoglalást kérünk az ügyfelek élethelyzetének megoldása érdekében."


Egy kis emlékeztető egy másik buktára, amiről még mindig sokan nem tudnak

Itt olvashatod a törvényt.

A minisztérium kiadta ebben a témában is az értelmezését, ami egyértelműen arról szól, hogy lement a CSOK-Fidesz kampány érdemi része és senki nem akar fizetni. 

A lényeg, hogy a tetőtérbe akkor építhetsz új lakást CSOK 10+10-el, ha

  1. legalább 60nm és komfortfokozatnak megfelelő lakás lesz a CSOK érintett rész
  2. legalább két lakást építesz a tetőtérbe (a második lehet 12nm is)
  3. a legalább 60nm-es lakásba költözik a család
  4. társasházzá alakul az ingatlan (legalább három lakásossá)

 

Zusammen:

A magyar reformok annyira működnek, hogy ma már a törvény szövegezése sem ér egy petákot sem. Ha elolvastad a "törvény" linkjét, ahol magát a törvényt elemzem, akkor rájössz arra a lehetetlen helyzetre, amikor egy olyan világban élünk, ahol valakiket azért fizetnek, hogy kiforgasák a törvényeket.

Nyilván ennél egyszerűbb lett volna, ha megmondják a legelején, hogy senkinek nem akarnak CSOK-ot adni, akik maguk építkeznének és nem egy "kollégiumi haver" százmilliárdos projektjében vásárolnának lakást. De mivel ezt nem mondhatják ki, és a számla sem lehet magas (éves szinten az eredeti CSOK törvénnyel a költségvetés 1-2-300 milliárd forinttal lenne 15-25 évig alsó hangon terhelve), ezért 

Valóságtorzító mezőt kell alkalmazi.

Most ti is ebben a valóságtorzító mezőben vagytok, ahol nagyon résen kell lenni, mert különben százezreket, milliókat fogsz bukni az információ hiánya és egy alkalmatlan ügyintéző miatt. Nem mondom,hogy senki nem kap CSOK-ot, én közreműködtem már több CSOK ügyletben, ami folyósítva lett. De nem volt egyik sem egyszerű. Nagyon kellett tudnunk a szabályokat és a napi szintű változttásokat. Mintha egy vitorlásversenyen lettünk volna szélviharban...

Ha segítségre van szükséged CSOK és hitel ügyintézésben, akkor írj: szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy klikk

Hitel

Segítünk megtalálni a piac legjobb ajánlatát

Neve *:
Születési ideje *:
Lakhely *:
Mi a célja? *:
Mekkora hitelösszeget szeretne? *:
CSOK támogatást ígénybe szeretne venni? Ha igen, akkor hány gyerek után? *:
Tervezett futamidő? *:
Szeretne állami támogatást kapni? *:

Rendelkezik Lakástakarék pénztárral? *:

Szeretne előtörleszteni? *:
A tervezett adósok összes igazolható nettó jövedelme *:Havi szinten mekkora havi törlesztő a bevállalható maximum? *:
Ingatlan típusa *:Mennyit ér a célingatlan? *:
Eltartottak száma a családban *:
Egyéb hitelek miatt havi levonások *:
Egyéb hitelek jelenlegi tőketartozása *:
Van valamilyen teher az ingatlanon? *:


KHR listán szerepel (BAR)? *:

Mikor szeretné a folyamatot elindítani? *:Mobiltelefon *:
E-mail *:
Hol van Önnek lakásbiztosítása? *:

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!


vissza