+12%, kilőtt a Facebook részvény

2012.05.18.

+12%, kilőtt a Facebook részvény

Hatalmas érdeklődés övezte a Facebook közösségi oldal részvényeivel való kereskedés indulását az amerikai tőzsdén. A tömegek "megőrültek", az idegeiknek pedig nem tett jót, hogy többször elhalasztották a kereskedés indulását a túl sok ügylet miatt. Fél óra várakozás után 12 százalékos pluszban kezdtek a papírok, a drágulás azonban egy óra leforgása alatt semmivé lett, majd ismét emelkedni kezdett az árfolyam.

Óriási érdeklődés övezi a Facebook bevezetését, amelyet a meghirdetett időponthoz képest többször elhalasztottak. A magyar idő szerint fél négykor nyitó amerikai tőzsdén csak ötre hirdették meg a Facebook-kereskedés kezdését. Öt órakor pedig közölték, hogy öt perccel elhalasztották a nyitást, majd az öt perc leteltével sem indult el a közösségi oldal papírjainak forgása.

Forrás: AFP/Spencer Platt
Hosszú várakozás után Mark Zuckerberg megnyomta a New York-i Nasdaq napi kereskedésének kezdetét jelző csengőt a Facebook székházában, a kaliforniai Menlo Parkban

Végül fél óra késés után kezdték el a kereskedést. A várakozásoknak megfelelően nagyot ugrott az árfolyam. A papírok lejegyzésekor 38 dollárt kellett fizetni, a tőzsdei kereskedés kezdetén 43 dollárért cseréltek gazdát a papírok. Ez jelentős, 12 százalékos emelkedés az árfolyamban.

Ezután kevesebb mint egy óra alatt visszaesett az ráfolyam 38 dollárra, majd ismét hasonlóan gyors emelkedés következett. Magyar idő szerint este fél nyolckor 41 dollár körül mozgott a Facebook-papír. A Wall Street Journal Facebook-kibocsátással foglalkozó blogjának egy stratéga azt mondta, lehet, hogy az árfolyam időlegesen felmegy majd 47 vagy akár 52 dollárra, de a reális szerinte 31 lenne.

Nem bírta a rohamot a kereskedési rendszer

A Wall Street Journal televízión, amely folyamatosan a bevezetéssel foglalkozott, a műsorvezető azt jelentette be a várakozás alatt, hogy a késés oka az lehet, hogy a kereskedési rendszer és a brókerek nem bírnak el annyi ügylettel, a módosításokkal és törlésekkel, mint amennyi rendelés a Facebook-indulás miatt érkezett.

A rendszer később is problémásan működött, a WSJ blogja szerint több bróker azt állította, hogy hosszú ideig nem kapták meg a visszaigazoló jelentéseket az ügyletekről, emiatt az ügyfelek "frusztráltak" lettek. Az aggodalmuk tovább nőtt, amikor a részvény esni kezdett, ők pedig nem tudták, sikeres volt-e egy-egy eladás.

A rohamot jól jellemző adat, hogy az első tíz percben negyedannyi Facebook-papír cserélt gazdát, mint amennyi minden idők legnagyobb forgalmú tőzsdei debütálása (Geneeral Motors, 458 millió darab) során egy nap alatt.

Tömeghisztéria Kaliforniában

A kaliforniai Menlo Parkban tömegek gyűltek össze a Facebook-kereskedés miatt. A Financial Times tudósításában azt írta, a tömeg "megőrült" a várakozás alatt. A Wall Street Journal munkatársa azt írta, az ötperces idő lejárta utáni percekben: "ez kínzás mindenkinek. Csak szeretnénk tudni az árat." A WSJ televízió integető, őrjöngő tömeget mutatott vágóképeiben, akik várták a Facebook-bevezetést.

Valójában a Facebook részvényeit csütörtökön jegyezhették le a befektetők, ekkor azonban a kereskedés még nem indulhatott meg, vagyis nem forogtak a tőzsdén a papírok. A befektetők 38 dolláron vehették meg a közösségi oldal részvényeit. Az előző héten még 34-38 dollár közötti jegyzést becsültek, ennek a sávnak tehát a tetején tudták végül megvenni a részvényeket. Korábban 28-35 dolláros sávot valószínűsítettek az elemzők, a növekedés azt mutatja, hogy a Facebook iránti érdeklődés növekedett a kibocsátáshoz közeledve.

Több mint 400 millió részvényt bocsátottak ki, ezzel indult a pénteki kereskedés. A 38 dolláros jegyzési árfolyam egyben azt is jelentette, hogy a Facebookot 104 milliárd dolláros cégnek értékelték a tőzsdei érték alapján, amivel a világ legnagyobb, tőzsdei bevezetéskori cégévé vált a közösségi oldal.

forrás:origo

vissza