Életbiztosítás

Életbiztosítás

 

Mi az életbiztosítás?

"Az életbiztosítás olyan szerződés, melyben a biztosítási esemény a biztosított meghatározott tartamon belüli halála, vagy meghatározott időpont életben elérése, és amely szerződés alapján a szerződő díjfizetése ellenében a biztosító a kedvezményezett részére szolgáltatást nyújt."

 

Szerződő: Az életbiztosításban a szerződőnek van díjfizetési kötelezettsége. Amennyiben a szerződő nem azonos a biztosítottal, úgy a szerződés megkötéséhez illetve módosításához a biztosított hozzájárulása szükséges.

 

Biztosított: Az életbiztosítási szerződés biztosítottja az a személy, akinek az életével kapcsolatos kockázat/esemény bekövetkezése esetén a biztosító szolgáltat. A biztosított kizárólag természetes személy lehet, a biztosítás megkötéséhez adott hozzájárulását bármikor visszavonhatja.

 

Kedvezményezett: A szerződő és a biztosított által közösen megjelölt személy, akinek a biztosító szolgáltat. Érthető módon a haláleseti kedvezményezett a biztosított nem lehet.

 

Típusai

Kockázati életbiztosítás: a biztosított (vagy a biztosítottak egyikének) halála, betegsége, balesete esetén szolgáltat, ha a biztosítási idő alatt biztosítási esemény nem történt, kifizetés nélkül megszűnik. Ez nem megtakarítás célú életbiztosítás, jellegét tekintve leginkább a lakásbiztosításhoz hasonlítható abban az értelemben, hogy csak káreset esetén fizet. Általában modulonként kérhető, hogy milyen esetekre fizessen (baleseti halál, baleseti rokkantság, kórházi ápolás, rettegett betegségek stb, stb.), természetesen a fizetendő havi díjat befolyásolja, hogy milyen esetekben térít a biztosító.

Csoportos életbiztosítás: Általában cégek számára kifejlesztett csoportos kockázati biztosítás, ahol legtöbbször a munkaadó a díj fizetője. Mivel általában nagy számú biztosítottról van szó, a biztosítási díj jelentősen alacsonyabb, mint az egyének által köthető hasonló kockázati életbiztosításnak. Nem névre szóló biztosítás, ezért nem befolyásolja a munkavállalók fluktuációja.

Járadékbiztosítás: a biztosított életben léte alatt szolgáltat, jellemzően nyugdíj-kiegészítés céljából kötik.

Term fix életbiztosítás: fix lejárattal rendelkező életbiztosítás, ami lejáratkor mindenképpen kifizetéssel jár. A biztosított halála esetén a halál időpontjától kezdve nem kell fizetni a biztosítási díjat. Elsősorban a gyermek számára történő előtakarékosság motiválja term fix életbiztosítás kötését. Ilyenkor a biztosított (szülő) halála esetén is garantált összeget kap a kedvezményezett (gyermek).

Temetési biztosítás: a biztosított halála esetén a temetési költségek rendezésére szolgál, tulajdonképpen temetési költségekre való előtakarékosság.

Vegyes életbiztosítás: fix tartammal rendelkező életbiztosítás, halál esetén, vagy lejáratkor szolgáltat. Ez egy vegyes felvágott, ötvözi a kockázati életbiztosítást a megtakarítással. Mivel előre garantált a kifizetés nagysága, általában elég ráfizetéses az ügyfélnek ilyen termékben gyűjteni a pénzét.

Unit-linked életbiztosítás: fix tartamú, vagy teljes életre szóló megtakarítás vagy befektetés célú életbiztosítás. Halál esetén, vagy lejáratkor fizeti ki a biztosított egyéni számláján kalkulált biztosítási érték 100%-át. Az 1990-es közepétől terjedt el Magyarországon. Nagyon divatos megtakarítási jellegű biztosítás, az ügyfél a megtakarításait a saját maga által választott eszközalapokban gyűjtheti, felvállalva azoknak minden kockázatát és élvezve  azoknak hasznát is. Innen is a neve: befektetési egységekhez kötött életbiztosítás. 

 

Miért kell?

Azt vettük észre, hogy az emberek nem előre, hanem visszafele gondolkodnak. A legtöbben akkor szembesülnek az életbiztosítás létjogosultságával, amikor már bekövetkezett a baj és szüksége lenne a biztosítási védelemre, a biztosító kifizetésére. Nem létezik olyan biztosító, ami meglévő eseményre nyújtana fedezetet. A biztosítást mindig előre kötjük a " mi lesz, ha..." kérdésre reagálva. 

A kockázati életbiztosítás akkor fizet, ha történt valami (például: halál). Vannak olyan életbiztosítások, amikből kapunk vissza pénzt (drágábbak) és vannak 100%-ban kockázati életbiztosítások (olcsóbbak), amikből szerencsés esetben nem kapunk vissza pénzt. Mert ha ezekből visszakapnánk, az azt jelentené, hogy bekövetkezett a baj.

A kockázati életbiztosítás az emberi Casco. Arra való, hogy akkor fizessen, ha igazán szükségünk van a pénzre. 

Példa:

Átlagos magyar család, apa+anya+ 2 gyerek. Van egy átlagos 10 millió forintos lakáshitelük, átlagos jövedelemmel rendelkeznek.

Nem kötöttek életbiztosítást, mert felesleges pénzkidobás.

Apát baleset érte és eltávozott az élők sorából. A család lelkileg összeroppant, anya nem tudod hetekig dolgozni. Ráadásul anya jövedelme egyedül nem elég a család fenntartására, hitel fizetésére, étel vásárlására. Apa temetési költsége is több százezer forint.

Most mi lesz?

Hihetné, hogy ez egy tipikus marketing duma, de valójában nem az! Sajnos több család életében történt hasonló eset, mint amit el tudna képzelni. Ami közös ezekben az esetekben, hogy a megkérdezettek utólag mind azt mondták:

"Bárcsak kötöttünk volna életbiztosítást"

 

 

Tipikus hibák

  • A minimális életbiztosítási összeget kötjük meg. A legtöbben törekednek a minimumra (pl: a hitel összegéig), ellenben nem számolnak a pénz jelenértékével (egyre kevesebbet ér 1 millió forint), nem számolnak a temetés költségeivel, nem számolnak a család megélhetési költségeivel. 
  • Olyan összeget kell meghatározni az életbiztosításban, ami mindent fedezni fog az esemény utáni 2 évben.
  • Csak apura vagy csak anyura kötünk életbiztosítást, mondván ő a kenyérkereső vagy ő dolgozik veszélyeztetett helyen
  • A halált senki nem tudja előre megjósolni. Bárkivel történhet bármi. 
  • Túl drága az életbiztosítás, nem kötünk
  • Már havi 1-2.000 forintból lehet megfelelő védelmet vásárolni. Melyik a drágább? Havi 1-2-3.000 forint vagy hirelen 10 millió forint, amit ki kéne fizetni?
  • Ez csak az ügynöknek jó
  • Tanúsítom, hogy az ügyfélnek sokkal jobb. Amíg az ügynök kap ezért pár ezer forint jutalékot, addig az ügyfél és a családja védelmet kap. Az ügynök elvan a pár ezer forint jutalék nélkül, viszont a baj bekövetkeztekor a család nem lesz meg a biztosítás összege nélkül.

Ha már eljut odáig, hogy kössön, akkor sem mindegy, hogy mit! Ugyanis minden életbiztosítási szerződés más feltételeket, kizárásokat tartalmaz. Nagyon fontos körültekintőnek lenni. Gyakran találkozom olyan ügyféllel, aki megkeres, hogy nézzük át meglévő életbiztosítását, és a beszélgetésünk után jön rá, hogy a biztosításban vannak kizárások, amikről nem beszéltek neki.

Kérje ingyenes tanácsadásunkat!

Életbiztosítás

Megtaláljuk a legjobbat!

Milyen védelmeket szerente? *:Miért szeretne életbiztosítást kötni? *:
Mekkora összegű életbiztosításban gondolkodik? *:
Havonta mekkora díjat szeretne bevállalni? *:
Szeretne a biztosításból lejáratkor pénzt visszakapni? *:

Milyen egészségügyi problémái voltak? *:
Hány emberre szeretne életbiztosítást kötni? *:

Név *:
Lakhely *:
Telefonszám *:
E-mail *:

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!