Egészségpénztár

Egészségpénztár


Magyarországon a legjellemzőbb egészségügyi kockázatoknak a szív, érrendszeri és daganatos megbetegedések, a fogászati problémák számítanak. Ezért mindenkinek fontos, hogy egyre nagyobb hangsúlyt fektessünk a betegségek megelőzésére, korai felismerésére és természetesen a gyógyulásra, rehabilitációra. Az egészségügy régóta várt reformjának egyik előfutáraként kezdték meg működésüket az egészségpénztárak, amelyek feladata az egészség védelmét szolgáló, de a társadalombiztosítás által nem, vagy csak részben támogatott ellátások kiegészítése. Az állam is méltányolja az egészségcélú öngondoskodás e formáját, így jelentős adókedvezménnyel (20%) támogatja a pénztártagokat.

Adókedvezmény vehető igénybe
Az Ön egyéni tagdíjbefizetéseire 20% adókedvezmény vehető igénybe, amelynek mértéke éves szinten maximum 150 000 Ft lehet. A visszaigényelt adókedvezmény pedig egészségszámláján 100%-ban jóváírásra kerül.

Kamatadó mentes
Az egészségpénztárunk által elért hozamokat, amelyek az Ön egyéni számláján lévő megtakarítását gyarapítják, nem terheli kamatadó.

Hozzátartozók számára is elérhető
Az egészségpénztár szolgáltatásait az Ön közeli hozzátartozói – házastárs, egyeneságbeli rokon (nagyszülő, szülő, gyermek, unoka), testvér és élettárs – is igénybe vehetik.

Örökölhető
Kedvezményezetteket jelölhet meg, akik tragédia esetén az egyéni számláján összegyűjtött megtakarítását hagyatéki eljárás nélkül öröklik.

A tagdíjfizetést munkáltatója részben vagy egészben átvállalhatja.


Működés

Az ügyfél 2014-ben befizetett 100.000 forintot. A 100.000 forintból a pénztár levonta a működési költségét és likviditási tartalékát (a kettő összesen átlag 3%, de pénztáranként változó). Az egészségpénztári számlán megjelent 97.000 forint elkölthető egyenleg. Ezt az egyenleget két módon tudja a tag elkölteni:

  1. pénztári kártyával fizet, ilyenkor automatikusan az egyenlegből
  2. készpénzfizetés esetén számlát kér az egészségpénztár nevére kiállítva. Ezt a számlát postai úton beküldi. A számla alapján a pénztár kiutalja a szükséges összeget.

Tegyük fel, hogy 2014-ben a 97.000 forintos egyenlegből az ügyfél 40.000 forintot használt fel. Maradt 57.000 forint egyenleg, ami 2015-ben vagy bármelyik évben felhasználható. 2015-ben a 2014-es befizetések alapján az Állam 20.000 forintot utalt a számlára, ami 100%-ban fehasználható. Így a 2015-ös befizetéseket nem figyelembe véve az elérhető egyenleg 57.000 forint (2014-ből maradt)+ 20.000 forint (adójóváírás).

Elszámolható termékek és szolgáltatások

 

· Gyógyszertári termékek
Gyógyszerek, OGYI engedélyes gyógyhatású készítmények

· Gyógyászati segédeszközök
EMKI engedéllyel rendelkező termékek

· Csecsemő- és betegápolási cikkek
Pelenka, babakozmetikum, cumisüveg, csecsemőtápszer

· Szemüveg, kontaktlencse és tartozékaik
Keretek, lencsék, kontaktlencse folyadékok

· Fogászati szűrés, kezelés
Fogtömés, fogkő-eltávolítás, fogszabályozás, fogpótlás

· Egészségügyi és gyógyászati szolgáltatások
Vizsgálatok, műtétek, kezelések, gyógymasszázs, gyógytorna

· Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet által nyilvántartásba vett, gluténmentes speciális élelmiszerek

· Mozgáskorlátozottak lakókörnyezetének átalakítása

· Vakvezető kutya tartása, Braille írással készült könyv, hangos könyv

· Egészségügyi célú egyéb szolgáltatások
Táppénz kiegészítése, otthoni ápolás

· Szolgáltatást finanszírozó egészségbiztosítások (betegség biztosítások)


Miért hasznos?

  1. Fontos belátnunk, hogy mindenkinek vannak olyan kiadásai, amiket a pénztárnál el tudnánk számolni. Elég ha a mindenapos gyógyszerekre, szemüvegre vagy babaápolási szerekre gondolunk. Akkor pedig miért ne akarnánk igénybe venni az állami támogatást?
  2. Az életben számos olyan helyzettel találkozhatunk, amikor jól jönne az egészségpénztári számlán felhalmozott összeg, mint vésztartalék.

Például:

Rosszul lépünk a busz lépcsőjén és keresztszalag szakadást szenvedünk. Ilyenkor költségként felmerülhet még az állami ellátórendszert használva is a 10-20 ezer forintba kerülő bréz (térdszorító), fájdalomcsillapítok, magán MRI (20-30 ezer forint) abban az esetben, ha nem kapunk álami időpontot belátható időn belül vagy például a rehabilitáció során felmerülő költségek (például a gyógyterapeuta óránkénti 5-10 ezer forintos díja). Biztosan fel vagyunk készülve ezekre az eshetőségekre? Egy rossz lépés és valahonnan úgy kell előteremteni 100-150.000 forintot, hogy közben 1-2-3 hónapig nem tudunk dolgozni. Pontosan erre kínál megoldást az Egészségpénztári rendszer.

Pénztári szolgáltatás

Segítünk kihasználni maximálisan az állami támogatást

Milyen kiadásaira szeretne támogatást? *:


A kiválasztott elemkre évente mekkora összeget költ el összesen? *:
Név *:
Lakhely *:
Telefonszám *:
E-mail *:

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!